środa, 24 czerwca 2015

Moja zapiekanka makaronowa ze szpragami i mięsem

Mój własny wymyślony przepis, wymyślony na potrzebę domowego obiadu.

Moja zapiekanka makaronowa ze szparagami i mięsem mielonym

Składniki

1/2 opakowania makaronu świderki
1/2 kg szparagów białych
30 dkg mięsa mielonego wołowego
2 cebule
1 papryka żółta
1 papryka zielona
2 jajka
1/2 szt. pomidora
kilka pomidorów suszonych (zależy jak kto lubi)
2 ząbki czosnku
15 dag żółtego sera
pół łyżeczki masła
pół śmietanki 12 proc. plus cztery łyżki mleka
zioła prowansalskie, sól, pieprz, cukier,
przyprawa do mięsa mielonego lub wołowiny

Sposób wykonania

 Szparagi umyć, obrać i ugotować w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli, łyżeczki cukru i odrobiny masła. Od momentu zagotowania od 10-12 minut.  Wyciągamy szparagi z wody i w tej samej wodzie po szparagach gotujemy makaron świderki według przepisu na opakowaniu z tym, ze al dente. Odsączamy. Szparagi możemy pokroić na mniejsze kawałki według uznania.  W czasie gotowania szparag mięso mielone mieszamy z przyprawą do wołowiny, solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, wbijamy jajo. Smażymy na patelni. Po dwóch minutach dodajemy cebulę pokrojoną w piórka oraz drobno pokrojone pomidory suszone. Smażymy aż mięso przestanie być surowe, czesto mieszamy. Przekładamy masę mięsną do miski, zaś na tłuszczu z mięsa (nie myjemy patelni) delikatnie szklimy paprykę pokrojoną w paseczki (obie papryki wymieszać). Paprykę szklimy krótko. Śmietanę plus mleko mieszamy z jajkiem, dodajemy przyprawy i zioła. Ser żółty ucieramy na trace od dużych oczkach.
Wnetrze naczynia żaroodpornego smarujemy masłem. Układamy warstwami makaron, mięso, paprykę, szparagi. Każdą warstwę makaronu smarujemy ketchupem i posypujemy startym serem. Górną warstwę stanowi makaron zalany masą śmietanowo-jajeczną. Wstawiamy zapiekankę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 minut. Po 15 minutach pieczenia wyjmujemy i posypujemy startym serem wierzch zapiekanki. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz