wtorek, 23 czerwca 2015

Domowy barszcz ukraiński

Uwielbiany w moim rodzinnym domu. Dlatego od czasu do czasu robię go też w moim domu dla meża i córki. Niestety już nie wychodzi taki dobry jak u mamy, ale któż dorówna smakom z  dzieciństwa?
Rodzinny barszcz ukraiński

Składniki
5 łyżek suchej fasoli Piękny Jaś
    2 listki laurowe
    1 ząbek czosnku
    3 średnie buraczki
    3 podudzia z kurczaka
    włoszczyzna z kapustą
    1/2 cebuli
    2 ziemniaki
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    2 łyżki soku z cytryny
1/2 kalafiora
    1/2 szklanki śmietany 18%
    1 łyżka mąki
    sól, pieprz
Sposób wykonania:
 Fasolę opłukać, zalać 1 szklanką wody, posolić i zagotować. Odstawić z ognia, przykryć i zostawić na 2 godziny. Ugotować do miękkości w tej samej wodzie z dodatkiem obranego czosnku i listków laurowych. W razie konieczności dolać wody.Buraczki umyć, osuszyć, każdy zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na blasze do pieczenia i piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez około 1 godzinę. Obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki.Kurczaka umyć, włożyć do dużego garnka i zapełnić go wodą do 3/4 objętości. Posolić i gotować przez godzinę na małym ogniu.    Dodać obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, obraną pietruszkę, pokrojonego w paseczki pora oraz kapustę. Następnie dodać posiekaną w drobną kosteczkę cebulę oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Zagotować i dodać fasolkę wraz z wywarem, a po 5 minutach starte buraczki, natkę pietruszki oraz przecier pomidorowy. Jeszcze raz zagotować, zdjąć z ognia i wlać sok z cytryny (zatrzyma kolor zupy).Do zupy wlać śmietanę wymieszaną z mąką i rozprowadzoną z kilkoma łyżkami zupy. Doprawić solą oraz pieprzem. Po dodaniu śmietany, zupy już nie zagotowywać.SMacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz