wtorek, 9 czerwca 2015

Kopytka ze szpinakiem

Dzisiaj ponownie szpinak w roli głównej, dlaczego? ponieważ ostatnio czesto go kupuję świeżego od znajomej Pani na targu więc robimy wiele potraw z niego. Oto ulubione danie mojej córci, której mówimy po prostu, ze je kopytka a nie, że ze szpinakiem. Zresztą prawda jest taka, ze jeżeli dziecko od początku nie obrzydza się jakiejś rzeczy np. szpinaku to samo odkrywa co lubi. Moja córka uwielbia szpinak, kasze wszelkiego rodzaju przyprawy,  i inne składniki potraw, które dzieci a nawet dorośli nie przepadają. Nie mogę ją jedynie zachęcić na mleko z płatkami ale moze dlatego, ze płatki to produkt z pudełka a ona nie jest przyzwyczajona do takiego typu jedzenia. My też nie jemy mleka z płatkami.

KOPYTKA ZE SZPINAKIEM

Składniki
  •  1 kg ziemniaków
  • 1/2 kostki sera białego
  • 450-500 g świeżego (lub mrożonego) szpinaku
  • 1 jajko 
  • ok.1,5 szklanki mąki pszennej 
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz  

Wykonanie

Ugotowane i ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub maszynkę do mięsa. To samo wykonać z serem.  Na patelni rozpuścić masło, dodać posiekany drobno czosnek i lekko podsmażyć. Wrzucić opłukany, odsączony i drobno pokrojony szpinak. Przyprawić solą oraz pieprzem i smażyć chwilę do odparowania wody. Odstawić do ostudzenia.Do ziemniaków dodać mąkę, jajko, ser, szpinak i przyprawy do smaku. Wszystko wyrobić na gładką masę. Ciasto podzielić na części. Następnie na podsypanej mąką stolnicy rolować ciasto i lekko spłaszczać. Kroić ukośne kluski i wrzucać do osolonego wrzątku. Gotować do wypłynięcia (ok. 2-3 min.). Podawać ze skwarkami, sosem lub smażoną cebulką. Można posypać tartym serem.
Smacznego :)

1 komentarz: