KOPYTKA ZE SZPINAKIEM
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1/2 kostki sera białego
- 450-500 g świeżego (lub mrożonego) szpinaku
- 1 jajko
- ok.1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Wykonanie
Ugotowane i ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub maszynkę do mięsa. To samo wykonać z serem. Na patelni rozpuścić masło, dodać posiekany drobno czosnek i lekko podsmażyć. Wrzucić opłukany, odsączony i drobno pokrojony szpinak. Przyprawić solą oraz pieprzem i smażyć chwilę do odparowania wody. Odstawić do ostudzenia.Do ziemniaków dodać mąkę, jajko, ser, szpinak i przyprawy do smaku. Wszystko wyrobić na gładką masę. Ciasto podzielić na części. Następnie na podsypanej mąką stolnicy rolować ciasto i lekko spłaszczać. Kroić ukośne kluski i wrzucać do osolonego wrzątku. Gotować do wypłynięcia (ok. 2-3 min.). Podawać ze skwarkami, sosem lub smażoną cebulką. Można posypać tartym serem.Smacznego :)
polecam wszystkim
OdpowiedzUsuń