sobota, 28 listopada 2015

Klasyczne pierniczki świąteczne

Pyszne i pachnące pierniczki świąteczne :) przepis sama opracowałam na bazie kilkuletnich przygód pieczenia pierniczków na świąteczny stół.

KLASYCZNE PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE
składniki:
1/2 kg mąki
 5 łyżek miodu
1 jajko
1/2 kostka masła
1/2szkl. cukru pudru
5 łyżeczek przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
1 czubata łyżeczka sody
lukry i inne ozdoby według uznania

wykonanie:
Masło roztopić  z miodem, dodać przyprawę do pierników, przestudzić. Do garnka przesiać mąkę z sodą, cukier puder, kakao, wbić jajko i dodać masło z miodem oraz przyprawą do pierników. Wszystko zagnieść, wyłożyć na stolnicę i wałkować na płaty ciasta grubości 0,5 cm. Wykrawamy foremkami pierniczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy między piernikami miejsce ponieważ pierniczki podczas pieczenia rosną. Pieczemy 10 minut w temp.180 stopni. 
Po upieczeniu pierniczki  przechowuję w puszkach lub słoikach szczelnie zamkniętych. Nadają się do zjedzenia już po kilku dniach. Przyzdabiamy je według uznania. Ja używam gotowych lukrów i pisaków, ale czasem robiłam lukier z białek i cukru pudru i soku z cytryny. 
Smacznego 
ps. ubiegłego roku na Wigilie przygotowałam dla każdego domownika pierniczka w kształcie szopki z jego imieniem lub pieszczotliwym "przezwiskiem domowym". Wszyscy byli miło zaskoczeni :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz