Wyborny pieczony pstrąg z warzywami
Składniki
- 2 pstrągi
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 4 kawałku suszonych pomidorów w oleju
- ½ cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- Warzywa:
- 5-6 ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 jabłko
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ¾ łyżeczki ziół prowansalskich
- sól
Wykonanie:Ziemniaki, marchewkę i jabłko obrać. Ziemniaki i jabłko pokroić w grubą kostkę. Marchewkę w plastry. Ziemniaki, marchewkę wrzucam do garnka i gotuję od zagotowania przez około 3 minuty. Odsączam i wrzucam do naczynia żaroodpornego. Cebulę pokroić w piórka.jabłko i cebulę wymieszać. Paprykę pokroić w paski. Wszystkie warzywa i jabłko wrzucić do naczynia żaroodpornego. Dodać do nich oliwę oraz tymianek, słodką paprykę, zioła prowansalskie, przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki) i odrobinę soli. Piec 20 minut w temperaturze 180°C. Czasami mieszać.Rybę dokładnie umyć. Natrzeć solą i odrobiną pieprzu oraz skropić sokiem z połówki cytryny. Nacinamy wzdłuż ości i wkładamy w te nacięcia ząbki czosnku. Do środka obu ryb włożyć masło, posiekany koperek, pokrojone w plasterki ząbki czosnku oraz pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory. Rybę przełożyć na podpieczone warzywa i piec dodatkowe 20 minut. Dla osób,które posiadają tylko małe naczynia żaroodporne alternatywą jest upieczenie ryby oddzielnie w folii. Od razu podawać. Smacznego :)Moja rada:Przy braku suszonych pomidorów w oleju można użyć koncentratu pomidorowego. Ja używam pół łyżeczki, którym smaruję środek rybki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz