piątek, 13 lutego 2015

Wyborny pieczony pstrąg z warzywami

Proponuję dziś sięgnąć po pyszną pieczoną rybę, którą warto przyrządzić z warzywami. 

Wyborny pieczony pstrąg z warzywami


Składniki
  • 2 pstrągi
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 4 kawałku suszonych pomidorów w oleju
  • ½ cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • Warzywa:
  • 5-6 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ¾ łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól
    Wykonanie:
     Ziemniaki, marchewkę i jabłko obrać. Ziemniaki i jabłko pokroić w grubą kostkę. Marchewkę w plastry. Ziemniaki, marchewkę wrzucam do garnka i gotuję od zagotowania przez około 3 minuty. Odsączam i wrzucam do naczynia żaroodpornego. Cebulę pokroić w piórka.jabłko i cebulę wymieszać. Paprykę pokroić w paski. Wszystkie warzywa i jabłko wrzucić do naczynia żaroodpornego. Dodać do nich oliwę oraz tymianek, słodką paprykę, zioła prowansalskie, przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki) i odrobinę soli. Piec 20 minut w temperaturze 180°C. Czasami mieszać. 
    Rybę dokładnie umyć. Natrzeć solą i odrobiną pieprzu oraz skropić sokiem z połówki cytryny. Nacinamy wzdłuż ości i wkładamy w te nacięcia ząbki czosnku. Do środka obu ryb włożyć masło, posiekany koperek, pokrojone w plasterki ząbki czosnku oraz pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory. Rybę przełożyć na podpieczone warzywa i piec dodatkowe 20 minut. Dla osób,które posiadają tylko małe naczynia żaroodporne alternatywą jest upieczenie ryby oddzielnie w folii. Od razu podawać. Smacznego :)
    Moja rada:
     Przy braku suszonych pomidorów w oleju można użyć koncentratu pomidorowego. Ja używam pół łyżeczki, którym smaruję środek rybki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz