wtorek, 24 lutego 2015

Śledzie ze śliwkami

Polecam Wam wspaniałe śledzie sam raz na postne dni. Smaczne, po prostu niebo w gębie :)

Sledzie ze śliwkami

Składniki

50 dag filetów śledziowych (matiasów)
1 słoiczek śliwek w occie
1 czerwona cebula
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 szklanki mleka


  • Sposób przygotowania

    1.
    Śliwki odsączamy z zalewy, jeśli są z pestkami, to przecinamy wzdłuż i wyjmujemy pestki. Pozostawiamy kilka połówek do dekoracji, pozostałe kroimy w paseczki. Zalewę zachowujemy.
    2.
    Śledzie opłukujemy i moczymy w mleku 2-3 godziny. Odsączamy, osuszamy ręcznikiem kuchennym i kroimy wzdłuż na połowy a następnie ukośnie w paski. Skrapiamy zalewą ze śliwek.
    3.
    Cebulę obieramy, kroimy w ćwierćplasterki lub w kostkę.
    4.
    Przygotowujemy sos z majonezu, jogurtu i 2 łyżek zalewy ze śliwek.
    5.
    Śledzie odsączamy z zalewy i układamy w płaskim naczyniu. Na śledziach układamy warstwę cebuli, a na wierzchu rozkładamy śliwki i polewamy sosem. Dekorujemy pozostawionymi śliwkami i np. listkami pora.

    Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz